Entrevista de Víctor Amela a Renata Moitinho, assessora empresarial, psicòloga dels diners. Publicada al diari La Vanguardia
Tinc 38 anys. Vaig néixer al Brasil i visc a Barcelona. Sóc consultora en negocis i finances. Visc en parella, sense fills. Política? Socialment d’esquerres, econòmicament de dretes. Creences? ­Continuo buscant Practico Organitzo el fòrum
 

Assessora dones emprenedores…

La dona és cada dia més emprenedora, però encara no tant com l’home: dues dones empresàries per cada tres homes empresaris.

Per l’ heteropatriarcat?

Perquè les dones tenim interioritzada una cosa que hem de superar.

El què?

L’estigma dels diners com una cosa maligna! Els diners són el món, el dimoni, la carn. La dona els ha gestionat a casa, sí, però… no eren seus, eren de l’home.

La dona ja guanya els seus diners.

Però persisteix la demonització dels diners. Si a un home el mouen els diners, és ambi­ciós; si a una dona la mouen els diners, és interessada i oportunista!

És veritat.

Està molt mal vist socialment que a una dona li agradin els diners… Quina hipocresia!

Què proposa?

Proposo parlar clar, començar per reconèixer la veritat i per dir-la.

Digui-la.

M’agraden els diners. M’agraden els diners!

Queda dit: li agraden els diners.

Repeteix-ho tu: “M’agraden els diners”.

M’agraden els diners.

Ara som en el bon camí! Cal dir-ho en veu alta, sense dubtes, sense embuts, sense rubor ni demanar perdó: m’agraden els diners!

M’agraden els diners!

Perquè els diners no són ni bons ni dolents, ni immorals ni morals, són només una eina! Una eina neutra i molt útil per desenvolupar el que tens a dins.

Però els diners no donen la felicitat.

Ni la prenen. Si compren seguretat i educació per als teus fills, això et donarà felicitat.

Convenim que hi ajuden.

Segons com tinguis de clars els teus objectius. Fixa’t en els que els toca la loteria…

Què els passa?

Al cap de cinc anys tornen a estar com estaven… o encara pitjor. Com t’ho expliques?

Inexperiència?

No. No tenien clar si volien aquells diners, per a què, no tenien uns objectius personals, vitals. No tenien alineats els seus pensaments, sentiments i actes.

Cal tot això per tenir diners?

Sí! Ho tenen en comú les dones triomfadores: empenta, il·lusió amb un projecte, un propòsit. I tindran dies dolents, però s’hi esforcen: saben que el seu somni compensa.

Per què es va fer emprenedora?

Des de petita m’atreien els preus de les coses. “Han pujat els tomàquets”, li deia a la meva mare al mercat. I des dels 12 anys vaig ajudar els meus pares en la comptabilitat del seu restaurant. No era tabú parlar de diners.

I com és que és a Barcelona?

Vaig veure un reportatge a la tele sobre Barcelona, la Sagrada Família… i em va encisar. Vaig venir per un any i ja en fa tretze. Vaig treballar en banca i vaig aprendre dels emprenedors que venien a demanar finançament per als seus projectes.

Què en va aprendre?

Que hi ha molta por dels diners. Por de no tenir-ne, i això angoixa. Por de tenir-ne i de perdre’ls, i això paralitza.

Què cal fer?

Entendre que els diners alliberen: ajuden a mostrar el que tu ja ets. Pots guanyar milions i dedicar-los a beneficència.

O emmagatzemar-los.

No es tracta de ser milionari, sinó d’aconseguir el teu objectiu, de ser feliç. Si amb una botiga ets feliç, per què n’has de voler deu, a costa de patir? Això és el que vols?

Què aconsella a una dona emprene­dora?

El primer, creu-t’ho! Deixa de dir-te autònoma, això és maltractar-te. Atreveix-te a dir-te el que ets: empresària!

Encara que no tingui empleats?

Sóc empresària! Sóc una empresària unipersonal. Emprenc i sento orgull pel que faig.

De vegades cal treballar en el que et ­disgusta.

Però si t’hi eternitzes, seràs una persona trista. “Ho faig pel meu fill”, em va dir una dona. “És el model que li vols donar, el d’una dona trista?”, li vaig etzibar…

No em deprimeixi els lectors.

Per buscar la comoditat convé haver sentit incomoditat. Agafa un matí per a tu sol i reflexiona tot sol sobre el que vols.

I després?

Actua en aquest sentit. Esforça-t’hi, que esforç no vol dir patiment. Arrisca. El fracàs no existeix: aprendràs que alguna cosa no es fa. Fa mal, però no és mai la fi del món. L’únic fracàs és no intentar-ho.

Però estaria molt bé que el Govern hi ajudés una mica…

S’haurien d’aprovar taules progressives de tarifes d’autònoms. I fomentar l’educació econòmica i financera des de l’escola, perquè no ens enganyin tant.

I tots empresaris!

Per què no? I a reconèixer que voler guanyar diners no converteix algú en dolent, una dona en mala dona, en mala mare, en mala persona. Si jo fos Renato, actuaria igual que sent Renata.

Finances femenines

Escolto Renata Moiti­nho i penso que els diners són com l’alcohol: no et fan ni pitjor ni millor, només treuen de tu el que ja tenies dins. És un accelerador, una lupa. Ensenya que si et va malament econòmicament, “el problema ets tu, tens una mala relació amb els diners i això perjudica la teva empresa”. Escoltar-la t’anima a emprendre sense por i amb responsabilitat. Assessora particulars, grups i empreses, i el divendres 18 de novembre organitza el primer fòrum de finances per a dones, Finances en Femení (FINenFEM), per treure més partit dels seus negocis, guanyar més diners amb menys hores, sota ellema Dones, Negoci i Diners ( www.finanzasenfemenino.com).