“Devem canviar aquest biaix del patriarcat, que ens porta a pensar que els nadons han de ser higienitzats per dones​”

 

Doncs resulta que, per la meva feina, fa uns mesos que no paro d’anar a esdeveniments i espais molt singulars i diferents. Al principi no m’adonava, perquè sempre vaig corrents i derrapant per les cantonades, però a poc a poc vaig començar a ser conscient del que veia. Mirava, però no volia veure-ho, i així sense adonar-me vaig començar a buscar i a prendre consciència del que passava al meu voltant.

 

Doncs sí, resulta que a cada lavabo de dones en el que entrava hi havia un canviador per nadons. La meva veu interior deia, quina casualitat!, però la meva veu feminista que és molt “cuca” deia, que no ho és… fixa’t més!

 

I així ho vaig fer, vaig començar a fixar-me i resulta que, a cada espai, no per diferent, resultava ser igual. Al lavabo destinat per dones, hi havia enganxat a la paret un canviador infantil. A veure… és que els nostres estimats homes, aquells papes, tiets, germans, cosins, aquells homes no tenen dret a canviar als nadons? La societat els acaba discriminant per raó de gènere i els està dient: “això és cosa de dones, tu ni t’ocupis ni et preocupis, sempre hi haurà alguna que ho faci…” i si a aquesta alguna no li dona la gana o, simplement, no està per canviar a aquell nadó? Jo em pregunto, què fa aquell home? On canvia al nadó? Demana permís per entrar al de les senyores? Ho fa al lavabo d’homes?

 

Devem canviar aquest biaix del patriarcat, que ens porta a pensar que els nadons han de ser higienitzats per dones, els homes que jo conec són compromesos i actuen sobre els que depenen d’ells, amb la mateixa responsabilitat que les dones.

 

Mónika Blasco Racero 
Presidenta ADE Vallès & Co-Founder La-Original

Article publicat al TOT Sant Cugat.