
Mónika Blasco als estudis de ràdio de Cugat.cat
L’Associació de dones empresàries ADE Vallès ha estat protagonista de l’espai ‘Entitats’ del magatzim Cugat a Fons, el dimecres 31 de gener. L’actual presidenta d’ADE Vallès, la santcugatenca Mónika Blasco, i l’expresidenta Blanca Moreno han explicat els motius pels quals és tan important la tasca de l’associació. Creada al 2012, ADE Vallès pretén visibilitzar, donar suport i consolidar el talent femení.
Escolteu l’entrevista en aquest enllaç de Cugat.cat, clicant aquí.
“Quan parlem d’igualtat de gènere estem parlant de societats molt més cohesionades”
La locutora Eva Garrido ha volgut abordar el tema de la dona a l’empresa, parlant d’Ade Vallès, una entitat que és dedica al món de l’empresa, focalitzada en dones. L’associació va néixer el 2012 després d’un any de treball d’un grup de dones empresàries i directives que van veure la necessitat de promoure i consolidar el talent femení de les empreses vallesanes. En la conversa amb qui va ser presidenta d’Ade entre els anys 2015 i 2017, Blanca Moreno, i qui és la seva presidenta actual, elegida el curs 2017-2018, Mònika Blasco, s’ha explicat qui és i que fa Ade Vallès. Durant l’entrevista, han sorgit temes, vinculats a l’actualitat, com la bretxa salarial o la conciliació. “Avui parlem en femení”, ha dit la locutora. El que segueix són algunes de les frases destacades
Sobre Ade Vallès:

Blanca Moreno, presidenta d’Ade entre 2015 i 2017
Blanca Moreno: “Ade Vallès és una entitat de dones emprenedores, empresàries i també directives del Vallès que, des de la seva constitució, ha promogut la visibilització de les dones en el món empresarial i en, el fons, en el món públic.”
Blanca Moreno: “Vam llençar Ade Vallès com una plataforma per visibilitzar dones empresàries, directives i professionals i per potenciar les seves capacitats i les seves habilitats. És una plataforma per fer xarxa entre totes i aprofundir i visibilitzar el talent femení.”
Mònika Blasco: “Ara estem treballant molt per consolidar el que hem estat fent tots aquests cinc anys i tenim nous projectes engegats.”
Mònika Blasco: “L’objectiu principal d’Ade per aquest 2018 és estendre’ns en tot el territori del Vallès Occidental. El dia 22 de febrer en presentem a Sabadell per donar a conèixer l’associació a aquelles persones que encara no ens han descobert i oferir-los-hi l’oportunitat de fer-se sòcies. Després farem el mateix a Terrassa, Cerdanyola i altres municipis. Pensem que és més accessible un tu a tu i que vegin que poden comptar amb nosaltres.”
Blanca Moreno: “A la junta directiva, que ara està al comandament de la Mònika, se sintetitzen les activitats i accions per assolir els objectius d’Ade. Les formacions, networkings i totes les xarxes socials de l’associació són una manera de socialitzar-nos com a dones professionals, empresàries i directives. A través d’aquests mitjans facilitem, sobretot, que les pròpies dones ens coneixem i acompanyem. En aquest trobar-se, precisament, hi ha molt a treballar”.
Mònika Blasco: “Quan rebem una sol·licitud de sòcia expliquem qui som, què fem i on volem arribar. Les associades han de creure en els objectius que promovem com associació.”
Mònika Blasco: “Les nostres sòcies són empresàries consolidades, directives o emprenedores. Intentem visibilitzar-les en totes les nostres xarxes socials i amb les nostres trobades, les nostres formacions, la nostra newsletter, per donar així, una visibilitat al talent femení”
Sobre l’experiència personal d’associar-se

Mònika Blasco presidenta d’Ade des del curs 2017-2018
Mònika Blasko: “Em va arribar informació via mail i i em va agradar el projecte d’Ade Vallès. A més coneixia a Montse Vilamitjana, que és sòcia fundadora i presidenta d’honor. Vilamitjana és una dona que s’ha de llegir i escoltar, una gran directiva que té molta força i la transmet. Aleshores, el meu sector patia una crisi molt forta. Ade Vallès va ser un salvavides”.
Blanca Moreno: “Com a sociòloga he estat sempre vinculada a les polítiques d’igualtat de gènere i a les polítiques d’empoderament femení. A la meva empresa, la consultoria MITT, una empresa del coneixement i formació, treballem temes de gènere i de lideratge femení des de la sociologia. Professionalment era un tema que em quedava molt proper. A través del propi coneixement i de les persones que ja coneixia -Ade estava vinculat aleshores a l’Ajuntament de Sant Cugat , a través de la Carme Mitjans- em vaig interessar per l’associació. Molt ràpidament vam veure que hi havia bon feeling i que compartíem objectius i teníem valors en comú. A partir d’aquí, m’hi vaig posar”.
Sobre els obstacles que es troben les empresàries com a dones i com són valorades com a directives.
Blanca Moreno: “Vivim en una societat molt sexista, on les competències i responsabilitats que assumim els homes i les dones davant de les empreses, davant de les nostres famílies i en el món social no sempre té el mateix valor i el mateix reconeixement.”
Mònika Blasco: “El meu sector, el de la comunicació i el protocol, és un sector molt maculí. Tradicionalment hi ha hagut directrius molt masculines i en alguns moments les dones han estat vistes com a simples objectes decoratius. Això ha canviat molt; les hostesses, per exemple, són ara una part essencial dels esdeveniments. Amb els seus coneixements d’idiomes, de tracte i de saber estar sumen i aporten.”
Mònika Blasco: “Els estands segueix sent un món 99,9% masculí. És molt difícil trobar dones com nosaltres que dissenyin i muntin estands, amb la qual cosa, en aquest sector, ens trobem unes barreres molt altes. Aquí estem, treballant-hi en mode femení.”
Mònika Blasco: “Jo treballo amb persones. El problema és la prepotència amb la qual ens escoltem. Una vegada, al començar la meva trajectòria, li estava presentant un projecte a un client i li explicava la nostra forma de treballar. Quan estàvem a punt de tancar el tracte, va dir-me: ho consultes amb el teu jefe i ho continuem parlant. No ho he de consultar amb ningú; si compres, compres el que jo sé fer. Quinze anys després seguim treballant junts.”
Blanca Moreno: “El que explica la Mònika no és tant anècdota. Passa massa sovint que escoltem parla amb el teu cap o amb el teu directiu, quan la directiva ets tu.”
Blanca Moreno: “En el meu cas, faig formacions i dinàmiques, la majoria són a les tardes i vespres. M’acostumen a preguntar per la família i com concilio, si vaig o viatjo sola, quan al company del costat no li han preguntat res d’aquestes coses. Això és sexisme.
Si vols, és un tipus de sexisme molt paternalista i molt políticament correcte, que, malauradament, practiquem tant homes com dones. Amb preguntes com aquestes, intenten traspassar una responsabilitat, pel fet de ser dona, pressuposant que ha de ser una responsabilitat superior a la dels seus companys masculins.”
Tenim l’estereotip que si ets dona i tens un alt càrrec és perquè has renunciat a la família?
Mònika Blasco: “Jo no he renunciat a la família, en cap moment. Tinc és una parella meravellosa que entén i compren que jo treballo. Ell també treballa, també viatja. Els fills no me’ls he fet jo sola, amb lo qual cosa, la seva responsabilitat és al 50 % i amb els pares, que se’ns fan grans, també és igual. Cal trobar un bon company de viatge.”
Blanca Moreno: “Les dones podem gaudir de la nostra feina i això no significa haver deixat res endarrere. És important que la societat ho entengui. La feina, a més d’una necessitat econòmica per tirar un projecte familiar, personal o empresarial endavant, és un espai més de realització personal. És un nínxol de desenvolupament personal i professional. La realització d’una persona és vital tant pels homes com per les dones, i és important ser-ne conscient. Tenim el dret a escollir el nostre propi projecte, que pot ser perfectament, un projecte empresarial, sense deixar res enrere. ”
Sobre la bretxa salarial (en relació amb les declaracions del president de l’Estat Espanyol, Mariano Rajoy)
Mònika Blasco: “És inconcebible que al màxim dirigent no li importi. Ha rectificat, només faltaria! Necessitem conscienciació, encara. Jo em trec el barret amb dones, no només directives, que, tot i estar soles, treballen, per exemple, en una botiga i han d’atendre als seus fills o als seus grans i fan 25 hores al dia i a sobre cobren menys. Treballem igual i el poder adquisitiu és inferior? És indignant. No s’estan fent les polítiques que caldria per resoldre aquesta diferència i equiparar salaris.”
Blanca Moreno: “No és de rebut que un president digui això. Hi ha hagut molta resposta de les dones a les xarxes. He trobat a faltar homes que s’indignin quan, un president de govern o un empresari, ens insultin d’aquesta manera.”
Blanca Moreno: “Segons els últims estudis falta un segle per assolir la igualtat salarial. Què un president d’un estat democràtic occidental es permeti el luxe de menysprear una temàtica tant important com el valor del treball i de la vida que hi ha al darrera, és intolerable. Em temo però, que és el fidel reflex de tants agents polítics o econòmics que no es prenen seriosament la igualtat de gènere. Quan parlem d’igualtat de gènere estem parlant de societats molt més cohesionades.”