Ens podem permetre el luxe de perdre talent femení perquè el mercat laboral és massa rígid? Aquesta és una de les preguntes que planteja la sòcia d’Ade Vallès Sandra Arevalo, fundadora de la startup Wisar, en l’article d’opinió publicat al Tot Sant Cugat, dins l’espai cedit a Ade Vallès.
Sant Cugat: un nínxol de talent flexible per al món
Com moltes altres dones, continuar amb la meva carrera professional després de la maternitat no va ser fàcil. No sóc, ni de lluny, un cas aïllat. De fet, estic convençuda que la rigidesa laboral és la primera causa de pèrdua de talent femení. L’esforç per conciliar vida laboral i familiar m’ha portat a fundar Wisar, una empresa emergent dedicada a unir talent flexible amb empreses flexibles. Les peculiaritats de Sant Cugat, ciutat on visc, m’han inspirat per identificar i validar la necessitat d’una gran quantitat de professionals i, en particular, de dones professionals.
A Sant Cugat viuen 105 dones per cada 100 homes, taxa que a l’Estat és del 103 (dades del 2010). La relació de feminitat pel total de la població és del 105% i, en el cas de dones estrangeres, del 115%. Afegiu-hi a més, que, aquestes dones, estan molt més formades (26 punts per sobre de la resta de Barcelona) i que el percentatge de dones estrangeres amb estudis superiors és més elevat que la mitjana.
Tot i tenir una de les taxes d’atur més baixes de l’Estat, la desocupació entre dones de nacionalitat estrangera augmenta fins el 25,6% front una taxa d’atur femení del 5,8 % (any 2010). Una part es correspon possiblement, a dones que acompanyen les seves parelles al treball assignat a Barcelona, es fan càrrec de les famílies i no dominen l’idioma, cosa que suposa una doble dificultat.
Patim a Sant Cugat un atur en femení d’alta qualificació que necessita atenció i esforç per combatre-ho? Tenim un alt índex de dones expatriades sense accés a treballar per raons d’idioma, horaris poc flexibles, exigències de mobilitat laborals o situació familiar? És tendeix a subestimar l’atur real a l’obviar a ciutadans i ciutadanes que cerquen feina i no la troben, tot i no haver-se donat d’alta als serveis públics d’ocupació? Estic convençuda que Sant Cugat és una mina d’or del talent i que amb l’esforç conjunt de les empreses i la ciutadania podem generar oportunitats de creixement tant per a les persones com pels negocis. Suma’t a la revolució del talent.
Enginyera mecànica de formació i sòcia d’Ade Vallès, Sandra Arevalo és fundadora de Wisar, startup incubada a Esadecreapollis i que, des del seu llançament l’any 2017, suma premis. El més recent és el Hack D Gap lliurat al Mobile World Congress 2018, per contribuir a la diversitat i la inclusió a la industria tecnològica. Si t’interessa, suma’t a la revolució del talent escrivint a sarevalo@wisar.co